Otevřeno

dnes od 09:00 do 20:00

Interaktivní mapa centra

Velikonoce plné chutí a vůní? Připravte si dobroty s těmi „nej“ pomocníky

Velikonoční svátky spadají již na tento víkend, a tak je nejvyšší čas udělat si seznam dobrot, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Co dobrého budete vařit a péct vy? Máte potřebnou výbavu, nebo si letos chcete udělat radost novými pomocníky do kuchyně? Vybrali jsme pro vás to nejlepší z našich obchodů.

Velikonoce jsou pohyblivými svátky, které nastávají vždy první neděli po prvním jarním úplňku. Co se týče přípravy tradičních pokrmů, můžeme začít již Škaredou středou, která patří „škaredým jídlům“. Co je tím myšleno? Tento den se v minulosti většinou chystaly různé placky, bramboráky nebo smažené trhance. Jídla, která na první pohled sice nevypadají lákavě, ale jsou o to více dobrá.

Kdy se slaví Velikonoce?

Letošní Boží hod Velikonoční připadá na neděli 17. 4. 2022. Přípravám na Velikonoce je ale věnován většinou již celý předcházející týden, od takzvané Květné neděle.

Víte, jak nazýváme jednotlivé dny velikonočního týdne? Je to:

  1. Modré (někdy i Žluté) pondělí
  2. Šedivé úterý
  3. Škaredá (Sazometná nebo Smetná) středa
  4. Zelený čtvrtek
  5. Velký pátek
  6. Bílá sobota
  7. Velikonoční neděle

Velikonoční tabule si nezadá s tou vánoční

Další dny už je slavnostní tabule veselejší na pohled a neméně lákavá pro naše chuťové buňky. Vyberou si z ní milovníci sladkých i slaných pokrmů a Velikonoce jsou rovněž velkým lákadlem pro děti, které se těší na velikonoční pomlázku. Než začnete vybrané dobroty servírovat, nazdobte si také stůl nebo jídelní koutek. Čím jej můžete zkrášlit? Vyberte si třeba:

  • Ubrousky s velikonočními motivy,
  • mističku s osením,
  • sváteční porcelán,
  • jarní větvičky
  • a samozřejmě nazdobená vajíčka.

Nejen beránek, ale i velikonoční perníčky zachutnají

Pokud milujete pečení, můžete si na Velikonoce vybrat z mnoha tradičních receptů. V kuchyni mohou zavonět mazance, bochánky, propletené věnce, které se pečou obvykle v sobotu, a zapomenout nemůžeme ani na nadýchaného nedělního beránka.

Kromě toho se ale spolu s dětmi můžete pustit i do velikonočních perníčků. Ty si svou oblibu získaly nejen v době adventu, ale právě také spolu s přicházejícím jarem. Chybu neuděláte ani domácími sušenkami a jen pro jistotu připomínáme jidáše z kynutého těsta. Vše potřebné pro pečení pro vás mají připraveny prodejny Tescoma a Orion – tvoříme vaši domácnost.

Co možná nemusíte znát nebo nepatří do vaší rodinné tradice, jsou do zlatova upečení „ptáčci“. Ti se zaplétají také z kynutého těsta, které se vytvaruje do válečku a následně zauzluje. Jedna koncová část představuje ocásek, prostředek tělíčko a druhý konec můžete ozdobit mandlí nebo rozinkou místo očka.

Na formě záleží!

Dosloužila vám stará forma na beránka, nebo si chcete zkrátka udělat radost novou? Dobrou zprávou je, že můžete vybírat hned z několika typů. Tou horší zprávou je, že si každá hospodyňka musí sama vyzkoušet, který z vybraných materiálů jí bude při pečení nejvíce vyhovovat. Nabízejí se formy:

  • Keramické,
  • plechové,
  • litinové
  • nebo silikonové.

Je také na vás, zda se pustíte do beránka jednodílného, nebo využijete formu dvoudílnou, kdy beránek získá 3D rozměr. Kromě beránka si můžete upéct také slepičku nebo zajíčka. A jaký je náš ověřený recept?

Piškotový beránek s chutí ořechů

Na beránka si připravte:

  • 150 g hladké mouky
  • 190 g moučkového cukru
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce teplého mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • citronovou kůru
  • tuk na vymazání formy a polohrubou mouku na její vysypání

Nejprve si utřeme žloutky s cukrem, do kterých postupně přiléváme ohřáté mléko. Do vzniklé směsi poté přisypeme mouku, namleté ořechy a prášek do pečiva. Na závěr pak vše lehce promícháme se sněhem vyšlehaným z bílků. Těsto vlijeme do vymazané formy, kterou vysypeme polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 minut. Vychladlého beránka nezapomeňte ozdobit mašlí okolo krku a dát mu do hubičky snítek něčeho zeleného.

O Velikonocích si mohou přijít na své ale i milovníci pokrmů naslano. Připravit jim můžete nádivku, domácí klobásky, pečené maso a v pondělí pak pomazánku z vykoledovaných vajec.

Nejkrásnější výzdoba? Přece ta vlastní

Abychom však nemysleli jen na jídlo… Velikonoce a jaro obecně je symbolem nového života, probouzející se přírody, tvoření a kreativity. A právě tu vlastní si můžete nyní užít do syta. Do výroby velikonoční výzdoby můžete navíc zapojit celou rodinu.

Připravili jsme pro vás návod na jednoduchého velikonočního zajíčka a nezapomeňte se porozhlédnout ani v našich obchodech Pepco a Tedi, kde je pestrá nabídka dalších komponent, jako jsou například polystyrenová vajíčka. Ta stačí natřít lepidlem, ozdobit třpytkami nebo kousky barevného papíru, připevnit na špejli a máte krásné zápichy třeba do jarních truhlíků.

Přejeme vám tvořivé a požehnané Velikonoce!