fbpx

Zavřeno


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/282386/virtual/www/domains/centralkladno.cz/wp-content/themes/ockladno/components/OpenHours/OpenHours.php on line 26

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/282386/virtual/www/domains/centralkladno.cz/wp-content/themes/ockladno/components/OpenHours/OpenHours.php on line 26
zítra v

Interaktivní mapa centra

Sushi slaví svátek. Oblíbená pochoutka vznikla zcela náhodou

O tradiční japonské pochoutce už jste určitě slyšeli, sushi si totiž v posledních letech získalo obrovskou oblibu i u nás. A není divu. Jedná se o velmi chutný a zdravý pokrm, navíc skvěle vypadá i na pohled. K příležitosti Mezinárodního dne sushi, který slavíme 18. června, jsme sepsali několik zajímavostí, které jste o sushi možná nevěděli.  

Mezinárodní den Sushi v Central Kladno

Za vznik sushi může náhoda

Spousta lidí se mylně domnívá, že sushi pochází z Japonska, to ale není pravda. Objevili ho původně v Číně. Jeho kořeny sahají zhruba do roku 718 n.l. a vzniklo zcela náhodou z takzvaného Nare sushi. Dříve se čerstvě vylovené ryby nakládaly do soli a rýže, což mělo zajistit jejich konzervaci při převozu. Rýží naplněné dary moře se následně uložily do kamenných nádob a nechaly se fermentovat.

Použitá rýže se tehdy nejedla a vyhazovala se. Až později lidé zjistili, že kombinace rýže a ryby chutná vlastně dobře, a tak spatřilo světlo světa první sushi. Z počátku bylo považováno spíše za jídlo pro chudé. Byla to taková rychlá svačinka, kterou si mohl dovolit na ulici každý. Největší popularitu si získalo v 15. století, kdy se Japonsko těšilo rozkvětu kulinářství a zrodily se školy vaření.

 

Ženám příprava zakázána!

Na přípravě sushi se mohli dlouhou dobu podílet pouze muži. Jednalo se o posvátnou záležitost a mezi Japonci se tradovalo, že žena pokrm znehodnotí. Důvodem mělo být přesvědčení, že ženy mají vyšší tělesnou teplotu a moc teplé ruce, které syrovým rybám nesvědčí. Změnil to až zákon o rovných příležitostech z roku 1999. Dnes nejsou ženy v sushi restauracích žádnou výjimkou, muži ale stále převažují.

Příprava sushi v kuchyni

Neznámější druhy sushi

Označení sushi, nebo chcete-li Česky suši, je vlastně docela široký pojem. V základu se jedná o vařenou rýži s kouskem zeleniny, syrové ryby nebo jiného mořského plodu. Bývá ztvárněno v mnoha různých podobách a každý kousek nese svůj vlastní název. Představíme si alespoň ty nejznámější druhy.

  • Maki Sushi – asi nejvíce typický a nejoblíbenější druh. Jedná se o rýžovou rolku zabalenou v mořské řase s různým druhem náplní, nejčastěji se zeleninou a syrovou rybou.
  • Uramaki – takzvané obrácené sushi neboli maki sushi naopak. Vrchní obal tentokrát netvoří řasa, ta je naopak společně s rybou zabalena v rýži. Do této kategorie spadá i neznámější California Roll, která je ještě navíc obalena v sezamu.
  • Nigiri Sushi – jedná se o rýžový váleček potřený wasabi křenem, na který se pokládá precizně odříznutý kousek syrové ryby, zeleniny nebo vaječné omelety.
  • Gunkam – v tomto případě se rýže dokonale zabalí do mořské řasy s drobným přesahem. Do vzniklé „ohrádky“ se následně umístí kousky ryb nebo jiných mořských plodů.

Víte, že…

Pravidelná konzumace sushi zabraňuje cévnímu onemocnění a podporuje činnost mozku. Obsahuje spoustu důležitých vitamínů (A, B2, D a E) a minerálů. Odborníci se shodují, že syrová ryba je zdraví prospěšnější než vařená. I proto se možná Japonci dožívají v průměru velmi vysokého věku.

Dobře připravená rýže je polovinou úspěchu

Správná konzistence rýže je při přípravě sushi naprosto klíčová. Na pohled by měla být lesklá a dobře držet při sobě, aby se jednotlivé kousky nesesypaly, nebo nerozpadly. Důležitá je i čerstvost surovin. Jelikož se rybí maso používá syrové, velmi záleží na jeho kvalitě. Bez kvalitního masa zkrátka dobré sushi nikdy nepřipravíte.

Odborníci na přípravu sushi se shodují, že příprava rýže a následně i samotného sushi si vyžaduje tak speciální a náročné postupy, že je téměř nemožné ho vytvořit v klasických domácích podmínkách. Raději si na dobré sushi zajděte do specializovaných podniků, v Central Kladno si na něm pochutnáte v Hokkaido sushi baru.

Restaurace Hokkaido Sushi Bar v obchodním centru Central Kladno

Jak správně jíst sushi?

Možná vás to překvapí, ale dle tradic se k jezení sushi nemají používat hůlky. Správně by se mělo jíst rukama, proto v dobrých sushi barech v Japonsku dostanete dezinfekční ubrousky nebo vodu na umytí.

Používání hůlek není žádný velký prohřešek, Japonci jsou v tomto ohledu koneckonců velmi chápaví, a navíc se tento styl konzumace rozšířil natolik, že je dnes považován za standard. Pokud ale manipulaci s hůlkami neovládáte, vezměte kousky sushi s klidem do ruky. Je to pohodlnější a ctíte tím japonskou tradici.

Soutěžte s námi o poukázky!

Protože s vámi chceme Mezinárodní den sushi patřičně oslavit, přichystali jsme si pro vás společně s Hokkaido Sushi barem soutěž. V ní můžete vyhrát jeden ze dvou dárkových voucherů do restaurace. Soutěž probíhá na facebookovém profilu Central Kladno a zapojení je jednoduché. Stačí pod soutěžní příspěvek napsat do komentářů jaké sushi máte nejraději a jak často si ho vychutnáváte. Dva výherce vylosujeme 24. června.

Máme pro vás soutěž o poukázky do Hokkaido sushi baru.