fbpx

Otevřeno

dnes od 09:00 do 20:00

Interaktivní mapa centra

Jak na domácí zavařování

Věděli jste, že díky zavařování máte možnost dlouhodobě uskladňovat potraviny, jako jsou například ovoce, zelenina, ale třeba i maso, uzeniny nebo sýry? Jde zkrátka o ideální způsob, jak zužitkovat veškeré jídlo, nejen úrodu ze zahrádky. Dozvíte se tipy na metody zavařování, recept na marmeládu, nakládanou zeleninu a zavařené maso. 

Sklenice na zavařování Tescoma

Co je to zavařování

Než se pustíme do našich zavařovacích rad a tipů, nejprve si vysvětlíme, co zavařování vlastně je. Zavařování, jinými slovy také sterilace, je způsob tepelné úpravy a uchování potravin, díky kterému se zbavíme všech nechtěných bakterií a vzduchu ve sklenici těsně uzavřené víčkem. V té potraviny zahříváme na teplotu kolem 85 °C a vyšší.

Při zavařování se fantazii meze nekladou a vy můžete kombinovat různé druhy ovoce a zeleniny se zajímavým kořením. Zavařovat navíc můžete také maso, sýry, houby nebo hotová jídla a jídla ze supermarketu.

Jaké existují způsoby zavařování

Způsobů zavařování existuje mnoho. My vám dáme tipy na ty nejznámější, nejjednodušší a nejpoužívanější.

Zavařování v zavařovacím hrnci

Nic vám neusnadní zavařování víc než zavařovací hrnec. Zavařovat můžete kdekoliv, kde máte doma zásuvku a můžete si být jisti kvalitním výsledkem. Postup je v tomto případě velmi jednoduchý – do zavařovacího hrnce naskládáte sklenice, zalijete je vodou a necháte vařit. Díky teploměru, který je součástí hrnce, máte navíc celou dobu přehled o teplotě.

Do zavařovacího hrnce se vejde až 14 litrových sklenic, popřípadě 30 o objemu 0,3 litru.  

Zavařování v běžném hrnci

Pokud máte doma větší hrnec a menší množství sklenic, můžete zavařovat i v něm na jakémkoliv vařiči. Jak postupovat? Do hrnce vložte sklenice, zalijte vodou a přiveďte k varu. Myslete na to, aby se sklenice v hrnci vzájemně nedotýkaly, protože by mohly prasknout.

Pomůcky k zavařování v Tescoma

Zavařování v troubě

Troubu před zavařováním předehřejte na 200 až 220 °C, je jedno zda se jedná o elektrickou nebo horkovzdušnou. Následně na plech vyskládejte sklenice tak, aby mezi nimi byla alespoň zhruba centimetrová mezera, opět kvůli případnému popraskání. Plech umístěte dospod trouby a nalijte na něj teplou vodu. Větší sklenice sterilujte 10 až 13 minut, menší pak 5 až 8 minut.

Zavařování v mikrovlnce

Pokud plánujete zavařovat ovoce nebo zeleninu, můžete k tomu využít i klasickou mikrovlnou troubu. Potraviny naskládejte do sklenic, zalijte roztokem, nechte pod víčkem alespoň dvoucentimetrovou mezeru, uzavřete a vložte do mikrovlnky.

Doba zavařování:

  • Výkon 700 W = 6 min
  • Výkon 750 W = 5,5 min
  • Výkon 800 W = 5,3 min
  • Výkon 850 W = 5 min
  • Výkon 900 W = 4,5 min

Zavařování v myčce

I když zní zavařování v myčce lehce zvláštně, budete překvapeni, jak účinné je. Sklenice opět naplňte potravinami, zalijte vodou, zavřete a umístěte do myčky víčkem nahoru. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C a po skončení programu naskládejte sklenice na utěrku víčkem dolů.

Připomenutí:

Nezapomeňte z myčky vyjmout mycí tabletu.

Zavařovací tipy:

  • Sklenice i víčka musí být dokonale čistá. Stejně jako vaše ruce, kterými budete vše připravovat.
  • Zavařujte nejlépe sklenice stejné velikosti.
  • Sklenicím dopřejte mezi sebou vždy dostatek prostoru, aby nepopraskaly.
  • Zavařené potraviny skladujte na chladném a suchém místě.
  • Na zavařeniny dejte popisky s datem.

Sklenice na zavařování se štítkem

Jak zavařit maso

Zavařené maso je delikátní pochoutka, kterou si oblíbíte už po prvním soustu. Jeho zavařování se ale od běžného postupu lehce liší. Maso nakrájejte na menší kousky. Ať už zvolíte kuřecí, vepřové, králičí, hovězí nebo různé kombinace, vždy je dobré kupovat ho u řezníka.

Následně maso naskládejte do sklenice a přidejte sůl (1 dag soli na 1 kg masa). Mezi masem a víčkem nechejte místo, stejně jako když zavařujete ovoce a zeleninu. Zavíčkovanou sklenici nechte vařit přibližně 2 hodiny při teplotě 100 °C. Za 24 až 48 hodin zavařování zopakujte, tentokrát však postačí 1 hodina.

Recept na jahodovou marmeládu

Potřebujete:

  • 1 kg jahod
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 sáček želírovacího prášku
  • citronovou šťávu

Postup:

Jahody očistěte, vložte do hrnce a rozmixujte. Zda přidáte celý kilogram cukru, zvažte podle chuti a sladkosti jahod. Poté nasypte želírovací prášek. Vše smíchejte, přiveďte k varu a povařte, dokud se cukr nerozpustí.

Následně ztlumte plamen a povařte ještě zhruba 3 minuty. Jakmile budete mít povařeno, odeberte vzniklou pěnu z povrchu a pokud máte rádi kyselejší marmeládu, přidejte 1 až 2 lžičky citronové šťávy. Horkou marmeládu nalijte do předem připravených sklenic, dobře uzavřete a otočte na 10 minut víčkem dolů. Nakonec sklenice otočte zpět a nechte vychladnout.

Zavařovací sklenice na marmeládu s potiskem

Recept na zavařené okurky

Potřebujete:

  • 1,75 kg okurek nakládaček

Suroviny na lák:

  • 500 ml octa
  • 60 g soli
  • 140 g krupicového cukru
  • 250 g cukru moučka
  • 1,5 l vody

Do každé sklenice o objemu 720 ml:

  • mrkev
  • cibuli
  • křen
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření
  • hořčičná semínka
  • kopr 

Postup:

Suroviny na lák smíchejte v hrnci, přiveďte k varu a pak okamžitě vypněte ohřev. Následně lák nechte vychladnout. Mezitím si okurky vyskládejte nahusto do sklenic a do každé přidejte zbývající ingredience. Poté zalijte vychladlým lákem a zavařujte přibližně 20 minut při 80 °C. Až budete mít hotovo, nechte je vychladnout na utěrce.

Recept na zavařený bůček

Potřebujete:

  • 1 kg bůčku s kůží
  • 1,9 dag rychlosoli (pragandy) 

Postup:

Maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, přimíchejte sůl a dobře promíchejte. Masem naplňte předem připravené sklenice a pořádně zavíčkujte. Sklenice zcela potopte do vody. Zavařujte 2 hodiny a následně je nechte do druhého dne vychladnout v hrnci. Druhý den opět povařte stejnou dobu a poté nechte vychladnout na utěrce.

Nezapomeňte, že zavařovací hrnce, obyčejné hrnce, suroviny a vše potřebné k zavařování pořídíte v našem obchodním centru.