fbpx

Zavřeno

otevírá v 09:00

Interaktivní mapa centra

Dobroty, které zahřejí na těle i na duši. Máme pro vás podzimní inspiraci!

Knížka na recepty

Chladná rána, slunečná odpoledne a podvečery provoněné procházkou spadaným listím. Podzim nabízí mnoho krás a jednou z jeho příjemných stránek jsou i tradiční podzimní jídla připravená s láskou a z kvalitních surovin. Jaké dobroty si nachystat a kam si zajít pro kuchyňské pomocníky? Čtěte dále!

 

Kulajda a další houbové dobroty

Poctivé polévky k podzimu neodmyslitelně patří, nejen že zasytí a zahřejí, ale také dodají tělu potřebné vitamíny a další důležité živiny. V kuchařkách našich babiček, ale i v moderní kuchyni je v tomto případě opravdu z čeho vybírat. Husté zeleninové polévky můžete prostřídat s oblíbenými vývary, ale nezapomeňte ani na typické sezónní recepty s obsahem hub nebo luštěnin.

Houbové polévky pak můžete do jídelníčku zařazovat po celý rok, v této době je ideální si houby nasušit do zásoby. Z našich oblíbených pochutin jsme vybrali kulajdu, ale pochutnat si můžete i na bramboračce, liškové polévce nebo dršťkovce z hlívy.

Tip na servírování

Polévky můžete servírovat v klasických hlubokých talířích, a pokud vlastníte terinu, určitě si ji nenechávejte schovanou jen na neděli. Pro moderní servírování pak můžete využít rozličné misky a mističky, které jsou praktické také pro menší děti.

Přijďte si vybrat do prodejny Orion – vše pro vaši domácnost, Tescoma, TEDi nebo třeba Pepco.

A nyní už slíbený recept: Kulajda ze sušených hub

  • 2 hrsti sušených hub (několik hodin předem namočených ve vodě)
  • 4 ks brambor (větší)
  • 2 dcl smetany na vaření
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • lžíce másla
  • cibule
  • nasekaný kopr
  • sůl, pepř, ocet, olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ks vařených vajec

V hrnci zpěňte na oleji nadrobno nasekanou cibuli, přihoďte k ní na kostky nakrájené brambory a sušené houby, osolte, opepřete a po promíchání zalijte vodou nebo vývarem.

Vařte do změknutí brambor a předem si připravte vejce natvrdo. Pro zahuštění odeberte lžíci polévky do kastrůlku, přilijte smetanu a mouku a směs pomalu vmíchejte zpět do hrnce.

Přidejte kopr, ocet podle chuti a lžíci másla pro zjemnění polévky. Kulajdu servírujte s rozkrojeným vejcem, které můžete ještě dozdobit čerstvým koprem.

Dýňové pyré: Víte, jak jej využít?

Blížící se říjen je měsícem dýní, které můžeme v kuchyni využít mnoha způsoby. Jedním z nich, který můžeme doporučit, je zpracování na dýňové pyré, které se hodí jako samostatná příloha k masovým pokrmům, ale také jako přísada do koláčů, lívanců nebo třeba slaných palačinek. Výhodou je také to, že pyré z dýní lze zamrazit.

A jak na přípravu? Je to jednoduché: Dýni Hokkaidó nakrájejte na větší kostky, vyskládejte je na pečicí papír na plechu a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů po dobu cca jedné hodiny. Po upečení oddělte dužninu od slupek a rozmixujte ji do hladka tyčovým mixérem.

Připravte si syté podzimní saláty

Dalším tipem, jak oživit svůj jídelníček, jsou teplé i studené saláty. Na rozdíl od jejich letních variant přidejte k zelenině více luštěnin nebo zvolte jako základ salátu těstoviny. Bílkoviny vám doplní vejce či tuňák a šetřit nemusíte ani s ořechy nebo dalšími dary podzimu.

Náš tip: Podívejte se, zda máte ve výbavě dost rendlíků, měchaček, vařeček a dalšího nádobí, které se vám bude hodit třeba při přípravě haloweenské hostiny.

Pečená zelenina s kozím sýrem

U zeleniny ještě chvilku zůstaneme, ale tentokrát jako u hlavního chodu. Tím může být pečená zelenina s masem i ve verzi pro vegetariány, tedy v bezmasé podobě. Zeleninu můžete zapékat v pekáčku nebo podobně jako dýni na plechu, záleží na tom, jaký zvolíte druh.

Asi nejznámějším způsobem tepelné přípravy sezónní zeleniny je Ratatouille v zapékací misce, kde využijete poslední úrodu rajčat, cuket a paprik. Při servírování pak vyzkoušejte posyp kozím sýrem a k tomu křupavou bagetku… Uvidíte, že se všem stolovníkům budou sbíhat sliny ještě druhý den.

Jablečný koláč na mnoho způsobů

Jablka jsou jedním ze symbolů podzimu a také s nimi můžete v kuchyni čarovat. Nejčastěji je upotřebíte v poctivém domácím moučníku – ať už v podobě klasického štrůdlu, buchty nebo koláče. Každá hospodyňka má určitě nějaký sladký recept s jablky v zásobě. Inspirovat se můžete jak našimi tradicemi, tak se třeba podívat do zahraničí, kde se to báječnými kulinářskými nápady jen hýří… a jeden takový jsme pro vás vybrali i my.

Francouzský jablečný koláč s pyré

  • 270 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 větší nebo 2 malá vejce
  • špetka soli
  • 4 jablka na pyré
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • meruňková marmeláda
  • jablka na ozdobu (počet dle velikosti jablek)

Postup: Z mouky, másla, vajec a špetky soli uválejte hladké těsto, které přeneste do vymazané kulaté formy. Okraje přesahující formu zařízněte.

Svařte jablka, vanilkový cukr, skořici a lžičku marmelády na mírném ohni a následně vzniklé pyré vlijte na těsto.

Na jablečnou směs pokládejte plátky nakrájených jablek od krajů do středu. Povrch jablek můžete ještě přetřít marmeládou. Koláč pečeme 20–30 minut v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů.

Nechce se vám péct?

Zastavte se v některé z našich kaváren a dejte si do nosu! Těší se na vás kavárna Starbucks nebo Pro Caffé, kde jsou pro vás připraveny skvělé zákusky pro podzimní dny.