VYPEČENÉ VELIKONOCE

VYPEČENÉ VELIKONOCE

Mazanec, beránek, jidáše, nádivka, ale také velikonoční perníčky, cukroví nebo sušenky – to jsou dobroty, které na velikonočním stole nesmějí chybět. A protože se některé z nich připravují až na Bílou sobotu, máte ještě čas se do jejich přípravy pustit s námi. Vybrali jsme pro vás dva základní recepty a také vám nabízíme malou inspiraci ke sváteční výzdobě stolu.

Jako první jsme na velikonoční hostinu zvolili pečení mazance. Existuje mnoho variant jeho přípravy a recepty se často předávají z generace na generaci. My jsme mysleli na ty, kteří jsou v kuchyni spíše začátečníky. Pokud jste se tedy báli kynutého těsta, tak v tomto případě nemusíte… Hurá do toho:

Nekynutý mazanec

Ingredience: 500 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 150 g másla, 250 g měkkého tvarohu, dvě vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, nastrouhaná kůra z citrónu, dvě lžíce rumu, lžíce mléka, 60 g mandlí, 40 g rozinek

Máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem, vyšlehejte a k pěně postupně přidávejte vejce, tvaroh, citrónovou kůru a rum. Zapracujte mouku, prášek do pečiva a nasekané mandle. Do těsta nasypte rozinky a zpracujte ho na pomoučněném podkladu do tvaru koule. Mazanec vložte na plech s pečicím papírem a potřete ho vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova (po půl hodině můžete přetřít mlékem). Po vyjmutí a vychladnutí mazanec pocukrujte.

Náš tip: Krásně nazdobený velikonoční stůl je pastvou pro oči.

 

Hrnkový beránek

Při přípravě beránka si můžete snad ještě více zaexperimentovat a zkoušet, který z receptů se stane vaším „nej“. Jen namátkou jmenujeme: piškotový, šlehačkový, třený, kakaový, tvarohový, s polevou, biskupský… a tak dále a tak dále.

Když už jsme začali mazancem pro začátečníky, zůstaneme u jednoduchosti i v případě beránka. Stručně by se dalo říct, že pokud jste už někdy zvládli hrnkovou buchtu, zvládnete i beránka.

Ingredience: 2 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 balíček kypřícího prášku, 1 balíček vanilkového cukru, půl hrnku oleje, lžíce nastrouhané citrónové kůry, pár kapek citrónové šťávy, dvě lžíce kandovaného ovoce nebo hrst namletých ořechů

Všechny suroviny postupně smíchejte a nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut. Beránka vyklopte až po vychladnutí.

Náš tip: Rozinky vložte již do formy v místě očí a stejně tak mandli v místě nosu. Krásně se zapečou.

A nezapomeňte na mašli!

Sváteční stůl

Jarní a velikonoční výzdoba bývá plná barev a dokáže naše domovy krásně rozzářit. Co by vám při ní nemělo chybět a jaké dekorace jsme použili my?

  • vajíčka (obtisky Pepco, 19 Kč)
  • vajíčka dekorativní (12 ks, Pepco, 29 Kč)
  • svíčka zajíček (Pepco, 29 Kč)
  • ošatka (Horoskop, 60 Kč)
  • ubrousky (Horoskop, 49 Kč )
  • beránka jsme upekli v keramické formě (Orion, 159 Kč)

Přejeme vám krásné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!

Text a foto ©kccdevelopment

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..